GABRIEL PICART

English / Castellano / 繁體中文 / 简体中文

 

"APUNT BIOGRÀFIC", per Herb Spiers

Gabriel Picart va néixer a la ciutat de Barcelona - per a tot aquell no familiaritzat amb aquesta ciutat d’antiga cultura, recomano el magistral llibre Barcelona de Robert Hughes. Barcelona és rellevant en la història personal de Picart perquè és una ciutat sumida en una profunda tradició de rics assoliments artístics. Allà es va escenificar, per exemple, el primer pas de Picasso a la fama.

Des de 1962, l'any del seu naixement, Picart ha viscut en el mateix veïnat. I com si el destí del futur artista estigués marcat, el seu veïnat és on es troba el famós Park Güell, lloc on la seva família residia des de temps enrere. El Park Güell és un dels parcs més famosos del món. També és un dels llocs turístics de Barcelona més visitats en l'actualitat. Creat pel gran arquitecte català Antoni Gaudí, el parc és producte de la seva visió utòpica. Gaudí va projectar el Park Güell a començaments del segle passat com si d'una nova Arcadia es tractés. Un paradís a la terra.

Això seria exactament per en Gabriel.

L'àvia materna d'en Gabriel, Filomena, tenia una petita paradeta de dolços i fruits secs a l'entrada principal del recinte, que per les nits era gentilment emmagatzemada per l'encarregat del pavelló-consergeria, situat a la dreta de l'entrada principal del parc. El conserge, Alfons Saumell, era un vell amic del besavi de Gabriel, i residia tot sol a la gran casa. També patia una minusvalia que va acabar per impossibilitar-lo per exercir les seves funcions plenament. Va ser llavors quan va convidar a l'àvia de Gabriel i la seva família a traslladar-se a viure en l'enorme pavelló, i ella va passar a fer-se càrrec de les tasques de consergeria del parc, tasques que va realitzar durant gairebé cinquanta anys. Així va ser com Gabriel, en néixer, es va poder criar en aquest històric i gloriós edifici que Gaudí havia dissenyat per a emular la casa de la bruixa del popular conte dels germans Grimm, Hansel i Gretel. El Park Güell era el pati on jugava, i sembla natural que en un entorn així desenvolupés un interès per l'art molt primerenc.

Picart sempre tenia un llapis a les seves mans. Sent un adolescent, els seus pares van llogar el pavelló que es troba oposat al pavelló-consergeria - ¡per cinc dòlars al mes! Aquest altre edifici, amb la seva singular torre coronada per una doble creu, i que s'ha convertit en un dels principals símbols culturals Barcelona, va ser durant anys el taller del propi Gaudí. I ara en Gabriel hi podia treballar també. En els anys vuitanta, els dos pavellons i el Park Güell és la seva totalitat van ser declarats "Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

A la mateixa habitació en què Gaudi realitzava els seus dissenys, Picart va establir el seu primer estudi. Gabriel diu que semblava sentir el fantasma de Gaudí treure el nas per sobre de la seva espatlla. Molt aviat la pintura es va convertir en una veritable droga, a l'extrem d'abandonar els estudis que haguessin fet d'ell mateix un altre arquitecte.

La fortuna li va somriure. No gaire després de prendre la decisió d'esdevenir un artista professional, va tenir la bona sort de conèixer al famós il·lustrador Enric Torres (a qui jo representava als Estats Units, encara que per aquell temps jo no coneixia al Gabriel encara). Enric va convidar en Gabriel a visitar l'estudi que compartia amb el millor il·lustrador a tinta i carbó d'Espanya, i un dels creadors del incomparable personatge de la Vampirella, Pepe González. Pepe era un dels artistes de còmic més famosos del món i un reconegut mestre del dibuix. El jove Gabriel es va convertir en el tercer membre de l'estudi. Amb la tutela d'aquests dos grans artistes, aviat va aprendre els secrets del dibuix de la figura humana, així com les diverses tècniques pictòriques, preparació de teles, etc.

La carrera d'en Picart com a il·lustrador va florir ràpidament, rebent encàrrecs de tota Europa. El 1985 vaig conèixer en Gabriel en el seu primer viatge a Nova York. Va venir a visitar-me juntament amb l'Enric i l'incomparable Tità de la il·lustració espanyola, Manuel Perez 'Sanjulián', a qui jo també representava. Ambdós havien reconegut la particular genialitat d'en Gabriel, i em van dir que si jo fos llest hauria de representar aquest "noi meravella". No ho vaig dubtà. La meva companyia era coneguda per la seva habilitat en escollir els millors artistes europeus. La nostra col·laboració va començar llavors, i és el meu gran plaer manifestar que avui en dia encara perdura.

Picart aviat va rebre encàrrecs (no és cap sorpresa, això!) de totes les editorials importants d'Estats Units i Canadà. Va treballar per agències de publicitat i firmes de disseny gràfic. Els directors artístics demandaven els seus treballs perquè Gabriel imprimia a les seves il·lustracions el caràcter d'autèntiques 'pintures' - és a dir, pintura concebuda per ser exposada en galeria, i no simplement reproduïda. Els clients adoraven les seves il·lustracions per la seva elegància. Gabriel va ser, en resum, el millor artista comercial en el seu estil que mai he representat. Des de l'inici de la seva carrera, va ser comparat a Norman Rockwell - el seu gran ídol. Quan l'original del seu primer encàrrec per al mercat americà (Friend Monkey) va ser enviat a l'impremta, l'impressor va pensar que es tractava d'un autèntic Rockwell.

Els col·leccionistes d'art són conscients de la importància de l'experiència de Picart com a il·lustrador. De vegades, les demandes dels clients són gairebé sobrehumanes pels reptes tècnics i estètics que suposen. A més de saber dibuixar, compondre i pintar, per triomfar com a il·lustrador és necessari també saber comunicar. Per la seva banda, Picart va escollir esforçar-se en dominar la tècnica de la pintura a l'oli per realitzar les seves il·lustracions, en un clar contrast amb altres tècniques molt més ràpides i fàcils d'executar, sempre amb l'objectiu en ment d'aplicar amb posterioritat tots els coneixements adquirits en la realització de la seva pròpia obra pictòrica.

Encara que mai he entès de quina manera, Picart va trobar temps per crear les seves pròpies pintures, les quals va començar a mostrar a la prestigiosa Sala Parés de Barcelona (Pintura Jove). El 1996 va realitzar la seva primera exhibició individual en la Wolfwalker Gallery de Sedona, Arizona, exhibició que va ser immediatament seguida d'una exposició col·lectiva d'un grup d'artistes espanyols, catalans majoritàriament, a la Ambassador Gallery de Nova York – entre els quals es trobaven alguns dels pintors figuratius més importants d' Espanya aleshores. Gabriel Picart havia iniciat, doncs, la seva carrera com a pintor artístic. Galeries de tots els Estats Units sol·licitaven representar les seves pintures. Com a conseqüència d'això, ja no va acceptar més encàrrecs comercials i es va dedicar completament a la creació de la seva obra.

Picart és un artista a tenir en compte. Les seves pintures són laborioses i per tant la seva producció és escassa, cosa que significa que poques galeries poden comptar amb obres originals. Les seves obres han merescut un especial interès per part d'importants crítics i col·leccionistes, i es troben en exposició permanent en algunes de les galeries més importants dels Estats Units, on pengen al costat de gegants del pinzell com Chagall, Miró, Dalí i Picasso, i de primeres figures de la pintura actual. A l'Anderson Galleries en particular, les seves obres han estat exposades al costat de les de Bouguereau, un dels grans herois pictòrics d'en Gabriel. Això és un tribut a la seva excepcional talent.

—  Herb Spiers, New York, octubre 2000

Doctor en Filosofia i merchant d'art durant tres dècades, Herb Spiers (1945-2011) va publicar numbrosos escrits relacionats amb el món de l'art.

ACTUALITZACIÓ BIOGRÀFICA

A mitjans de la dècada de 2000, l'editorial d'art californiana Fingerhut Group va publicar edicions limitades d'algunes de les seves obres, popularitzant-les entre un segment més ampli de col·leccionistes.

Publicacions internacionals han dedicat articles a l'obra de Picart. El 2004 va ser el primer artista espanyol a aparèixer a la revista australiana de distribució global International Artist. Més recentment, va obtenir l'honor de ser l'artista convidat a la secció d'art i disseny de la revista Gulf Connoisseur de Dubai, en la seva edició d'octubre-novembre de 2013.

El 2012, Gabriel Picart va ser un dels dos artistes convidats per l'organització d'Art Revolution Taipei a participar en la secció dedicada als grans mestres internacionals.

En l'actualitat, la seva obra es troba en col·leccions privades dels Estats Units, Canadà, Espanya, Alemanya, Xina, Taiwan, Nova Zelanda, Dubai, Mèxic, Rússia i el Regne Unit.  

Gabriel amb la seva esposa Rosa Anguas i la filla d'ambdós, Allegra — 6 d'octubre de 2007, Fingerhut Gallery La Jolla, Califòrnia, EEUU.

Gabriel Picart va contraure matrimoni amb Rosa Anguas el 1991. Ella ha posat per a la majoria de les seves figures femenines: "Cap pintor d'estil realista que sigui honest pot emfatitzar prou la importància de disposar d'un bon model. En el meu cas, jo no puc emfatitzar prou la importància de Rosa a la meva pintura. A més de posseir un enorme talent natural per a posar, els trets del seu rostre són molt regulars, molt propers, per tant, a un ideal acadèmic. És aquesta qualitat de la seva bellesa la que em permet evitar caure en la trampa habitual dels pintors figuratius realistes: convertir una pintura basada en un determinat model en un retrat del model". El 1999 va néixer la filla d'ambdós, Allegra.

GALERIES & EXPOSICIONS

 • Addison Gallery — Boca Raton, Florida, EEUU.

 • Ambassador Galleries — Nova York, N.Y., EEUU.

 • American Illustrators Society — Nova York, N.Y., EEUU.

 • Anderson Galleries — Beverly Hills, Califòrnia, EEUU.

 • "Art Revolution Taipei 2012" — Taipei, Taiwan.

 • "Art Revolution Taipei 2013" — Taipei, Taiwan.

 • Bellavita Art Center — Taipei, Taiwan.

 • Elite Gallery — Scottsdale, Arizona, EEUU.

 • Fingerhut Gallery — Laguna Beach, Califòrnia, EEUU.

 • Fingerhut Gallery — La Jolla, Califòrnia, EEUU.

 • Fingerhut Gallery — Sausalito, Califòrnia, EEUU.

 • Galleria di Sorrento — Las Vegas, Nevada, EEUU.

 • Galerie du Soleil — Naples, Florida, EEUU.

 • Global Culture Center — Hangzhou, China.

 • James Harold Galleries — Lake Tahoe, Califòrnia, EEUU.

 • Jones-Terwilliger — Carmel, Califòrnia, EEUU.

 • Jones-Terwilliger — Palm Desert, Califòrnia, EEUU.

 • Kelti Art Center — Taipei, Taiwan.

 • The LAPADA Art & Antiques Fair Londres, Regne Unit.

 • Legends Gallery of La Jolla — La Jolla, Califòrnia, EEUU.

 • Mishin Fine Arts — San Francisco, Califòrnia, EEUU.

 • Nova York Artexpo 2001 — Nova York, N.Y., EEUU.

 • Nova York Artexpo 2002 — Nova York, N.Y., EEUU.

 • Nova York Artexpo 2006 — Nova York, N.Y., EEUU.

 • Owl 57 Galleries — Woodmere, Nova York, EEUU.

 • Petri's Fine Arts — Sausalito, Califòrnia, EEUU.

 • Quent Cordair Fine Art Napa, Califòrnia, EEUU.

 • Sala Fontbernat Anglès, Girona, Espanya.

 • Sala Maremàgnum — Barcelona, Espanya.

 • Sala Parés (Pintura Jove) — Barcelona, Espanya.

 • S.R. Brennen Gallery of Fine Art — Scottsdale, Arizona, EEUU.

 • Weinstein Gallery — San Francisco, Califòrnia, EEUU.

 • Wolfwalker Gallery — Sedona, Arizona, EEUU.

 • X-Power Gallery — Taichung, Taiwan.

 • X-Power Gallery — Taipei, Taiwan.

 • Yiwu Xuefeng Art Museum — Yiwu, China.

 

Gabriel Picart va ser un dels dos artistes especialment convidats per l'organització a participar a la segona edició de Art Revolution Taipei. Picart va compartir l'exclusiva secció dedicada als grans mestres internacionals amb el pintor francès Philippe Pasqua.

ÍNDEX GALERIA D'ART FIGURA I FIGURA II PAISATGE URBÀ BODEGÓ DETALLS PICTÒRICS GALERIA D'IL·LUSTRACIÓ BIOGRAFIA FILOSOFIA TENDA ARXIU ENLLAÇOS REALITZACIÓ D'UNA PINTURA CONTACTAR TORNAR A DALT

Facebook

Submit Thread to Digg Digg

Submit Thread to del.icio.us del.icio.us

Twitter

Submit Thread to StumbleUpon StumbleUpon

Gabriel Picart© 2013. All rights reserved.