GABRIEL PICART

English / Castellano / 繁體中文 / 简体中文

Gabriel Picart va ser convidat per la prestigiosa revista australiana International Artist per a representar Espanya en la seva edició # 38 (Agost'04). Una demostració de la seva tècnica pictòrica va ser inclosa en l'extens article dedicat a la seva obra, sota el títol: "ART EN EXECUCIÓ / Assolir un ideal impersonal de bellesa".

1. Escollint el model adequat.

La meva esposa Rosa posa freqüentment per les meves obres. Els trets del seu rostre són molt regulars, molt propers per tant a un ideal acadèmic. D'aquesta manera aconsegueixo evitar la trampa habitual a la que acostumen a caure els pintors figuratius realistes: convertir una pintura basada en un determinat model en un retrat del model. En les obres en les que reprodueixo la figura humana (sense l'intenció expressa de fer un retrat) intento d'assolir un ideal de bellesa impersonal, evitant reproduir contorns i formes que puguin semblar massa singulars o distintives d'una persona en particular. Després de situar la model amb la vestimenta, pose i llum adequades, prenc nombroses referències fotogràfiques. Aquesta va ser la meva principal referència per aquesta obra.

 

2.Segellant el tauler.

Començo segellant el tauler de fusta per protegir-lo de la humitat i la floridura. Encara que una pintura no està feta per a ser col·locada en l'exterior, i segurament serà acuradament col·locada pel seu propietari en un lloc adequat, tota precaució destinada a fer que l'obra d'art perduri en el temps no fa cap mal. Després d'aplicar la substància selladora amb un rodet, vaig polir la superfície per allisar-la.

3.Dibuixant amb cura.

Després d'esbossar amb llapis de color la composició sobre el plafó, vaig procedir a dibuixar la figura a pintar. I malgrat que posteriorment els olis haurien de cobrir-lo tot, vaig dibuixar amb gran cura sense escatimar detall. Lluny de ser una feina en va, és l'autèntic 'esquelet' o 'carcassa' que sosté tota l'obra.

4. Establint un fons.

El següent pas va ser tenyir amb pintura acrílica de color ocre pàl·lid tota la superfície, i per dues raons. Una, és que no m'agrada pintar sobre fons blanc, i aquest color establia un to càlid per al fons. L'altra raó era crear una altra capa aïllant més, i evitar així que l'oli de les successives capes de pintura a aplicar posteriorment pogués penetrar en el tauler de fusta a través de petits porus de la substància selladora.

5. Aplicant la primera capa prima de pintura, o veladura.

Per a mi, les dues qualitats més importants dels olis són la seva brillantor i la seva transparència. Almenys, aquestes han estat les seves qualitats mes aclamades, i les que han atorgat a la pintura a l'oli el seu lloc preeminent en l'art de la pintura. Les il·lusions de profunditat i de llum s'obtenen amb la tècnica d'aplicar capes primes i transparents de pintura. Jo treballo utilitzant aquesta tècnica, encara que no l'aplico de la mateixa manera en tots els elements pictòrics que componen una pintura. La major quantitat de veladures les aplico a les figures, principalment en les zones de pell. En altres elements del quadre, com els fons (a on arribo a utilitzar espàtules fins i tot), aplico un menor nombre de capes, i bàsicament per a modificar el color. La meva primera capa d'oli va començar per definir volum (llum i ombra) i color.

 

 

6. Realçant amb una segona veladura.

Aquí podeu observar com vaig aplicar una segona capa de color transparent per continuar construint i afinant el volum i el color, mentre modelava les formes.

 

 

7. Suavitzant fins a finalitzar.

El rostre de la model es trobava en ombra, i no va ser necessari treballar-lo amb massa detall. Observar com la tercera veladura d'oli, aplicada sobre les anteriors, fa que els contorns apareguin lleugerament borrosos o desdibuixats, creant una sensació de 'Sfumato'. Per a mi, aquesta és la clau de l'èxit en la creació d'una pintura realista que pretengui imitar la realitat.

 

 

Per protegir "Poema Visual" (oli sobre taula, 127 x 64 cms ), el vaig cobrir amb un vernís brillant, però no en excés.

MATERIALS

  • Estris de pintura. Vaig usar una gran varietat de pinzells, nous i usats, així com petites espàtules.

  • Suport. El taulell de fusta és el meu suport preferit en l'actualitat. Entre altres virtuts, sempre roman pla i ters, en oposició al suport tela, el qual ha de ser tensat regularment.

  • Colors a l'oli. Blanc de Tità, Groc de Nàpols Vermellós, Ocre Or Transparent, Vermell Òxid Clar, Taronja de Mart, Groc de Nàpols Fosc, Taronja Cadmi, Groc Cadmi, Vermell Cadmi Fosc, Violeta, Carmí de Garanza Fosc, Blau de Cobalt Fosc, Blau Real, Blau Prussia, Verd Cinabri, Verd Oliva, Verd de Saba, Maragda, i Negre de Vori.

 

"Poema Visual" a la Weinstein Gallery - Març 2002, San Francisco, Califòrnia, EEUU.

 

IMPORTANT. Aquesta demostració va ser realitzada l'any 2004. Encara que la meva tècnica pictòrica segueix sent fonamentalment la mateixa, des de llavors he introduït algunes variacions. Per exemple, l'ús freqüent de diferents tons de grisos (grisaille) en lloc d'un fons monocolor (ocre pàl·lid en el cas d'aquesta demostració). — GP

ÍNDEX GALERIA D'ART FIGURA I FIGURA II PAISATGE URBÀ BODEGÓ DETALLS PICTÒRICS GALERIA D'IL·LUSTRACIÓ BIOGRAFIA FILOSOFIA TENDA ARXIU ENLLAÇOS REALITZACIÓ D'UNA PINTURA CONTACTAR TORNAR A DALT

Facebook

Submit Thread to Digg Digg

Submit Thread to del.icio.us del.icio.us

Twitter

Submit Thread to StumbleUpon StumbleUpon

Gabriel Picart© 2020. Tots els drets reservats.